Συγκεκριμένα η συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού περιλαμβάνει αρχικά μια συζήτηση με τον σύμβουλο, όπου ο συμβουλευόμενος μιλά ανοιχτά για τις επιθυμίες, τα όνειρα, τις αγωνίες, τους φόβους, ή ότι άλλο σχετίζεται με την επιλογή της επαγγελματικής κατεύθυνσης. Με βάση λοιπόν τα πιο δυνατά σημεία της προσωπικότητας, των ικανοτήτων και των ενδιαφερόντων του ατόμου προτείνονται κάποιες επαγγελματικές επιλογές. Στη συνέχεια συμπληρώνει αν θεωρηθεί αναγκαίο και χρήσιμο για το συμβουλευόμενο διεθνώς αναγνωρισμένα, αξιόπιστα και σταθμισμένα ψυχομετρικά τεστ που αναδεικνύουν τα δυνατά σημεία του/της.
Ένα τεστ παρόλαυτα δεν είναι αποδεικτικό στοιχείο για την πορεία ενός ατόμου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ενδεικτικά. Ο σύμβουλος και ο νέος ή η νέα συζητούν πάνω στις προτάσεις αυτές ενημερώνοντας παράλληλα και τους γονείς (υποχρεωτικά για νέους κάτω των 18 ετών). Όταν το παιδί αποφασίσει ποιο δρόμο θέλει ν’ ακολουθήσει ο σύμβουλος μπορεί να το βοηθήσει στην επίτευξη της επιλογής δημιουργώντας μαζί του ένα σχέδιο δράσης. Στην συνέχεια στηρίζει τη διαδικασία επιλογής σχολής και χώρας για τις σπουδές του όπως και την υποστήριξη κατά τη διάρκεια των αιτήσεων.
Ο ρόλος του συμβούλου επαγγελματικού προσανατολισμού είναι:
- να σε βοηθήσει να λύσεις τους προβληματισμούς σου,
- να σε ακούσει χωρίς να σε κρίνει,
- να στηρίξει τις επιλογές σου,
- να βοηθήσει στην διαδικασία αιτήσεων
- να βοηθήσει στην σύνταξη βιογραφικού σημειώματος/personal statement
- να σε βοηθήσει να αποκτήσεις καλύτερη εικόνα για την αγορά εργασίας,
- να σε βοηθήσει να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου και τα δυνατά σου σημεία,
- να σχεδιάσει μαζί σου κατευθύνσεις, αλλά όχι να πάρει αποφάσεις για εσένα.
Διάρκεια συνεδρίας
Our stories talk
“Όλοι μου έλεγαν πόσο αναποφάσιστος είμαι και ότι δεν πρόκειται να αποφασίσω τι θέλω να σπουδάσω. Εγώ απλά τους έλεγα δεν ξέρω σε τι είμαι καλός και τι μου αρέσει! Τόσο απλά. Είμαι πολύ χαρούμενος που φέτος θα είμαι στο Πανεπιστήμιο και θα σπουδάσω αυτό που μου αρέσει. Τα κατάφερα!”