Πολλά έχουν γραφτεί για τα οφέλη της φυσικής άσκησης στην σωματική και ψυχική υγεία και εκατοντάδες έρευνες το αποδεικνύουν αυτό.
Η καθημερινή άσκηση είναι δυνατό να αλλάξει τόσο το σωματότυπο, όσο και τη διάθεση και την ποιότητα ζωής κάποιου. Εξασφαλίζει συνήθως περισσότερα και ποιοτικότερα χρόνια ζωής προλαμβάνοντας και καταπολεμώντας πολλές ασθένειες όπως καρδιοπάθειες, υπέρταση, διαβήτη, οστεπόρωση, εγκεφαλικά επεισόδια, υπερχοληστεριναιμία, καρκίνο, αρθρίτιδες κ.α.
Μέσω της συστηματικής άσκησης επιτυγχάνεται η ενίσχυση του καρδιοαναπνευστικού, αμυντικού και μυικού συστήματος, αλλά βελτιώνεται παράλληλα ο ύπνος και η διάθεση.
Έχει βρεθεί ότι η αερόβια άσκηση μεγάλης διάρκειας και μέτριας έντασης έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του μεταβολισμού από 5 εώς 8 φορές και την οξείδωση των λιπαρών οξέων, ενώ η αερόβια άσκηση υψηλής έντασης οδηγεί στην κατανάλωση του οξυγόνου που βρίσκεται σε περίσσεια, ακόμα και μετά το πέρας της άσκησης, διατηρείται δηλαδή ο μεταβολισμός σε υψηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα μετά το πέρας της άσκησης με την ανάλογη υψηλή καύση θερμιδών.
Η σωματική άσκηση είναι κατάλληλη για όλο τον πλυθυσμό ανεξαρτήτως ηλικίας, γι’ αυτό και τα ευεργετικά της αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και στην τρίτη ηλικία, εκεί όπου η γύρανση προκαλεί μείωση του μυικού ιστού και της οστικής μάζας αλλά και απώλεια της σωματικής αντοχής και ευλυγισίας. Η συστηματική άσκηση συμβάλει στην διατήρηση βασικών λειτουργιών του οργανισμού όπως κίνηση, όραση, αφή και ακοή, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής.
Πολλές πειραματικές έρευνες καταδεικνύουν επίσης την θετική επίδραση της φυσικής δραστηριότητας και στην πτυχή της ψυχικής υγείας. Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μέσα από την άσκηση, οδηγούν στην παραγωγή και έκκριση μοναμινών όπως η νορεπινεφρίνη, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, οι οποίες έχουν θεραπευτικά αποτελέσματα και βελτιώνουν την ψυχολογική κατάσταση των καταθληπτικών. Αντίστοιχη παραγωγή στον εγκέφαλο εμφανίζεται και στις ενδορφίνες που έχουν εκτός των άλλων και ρόλο παυσίπονου και προκαλούν μείωση του στρές καθώς και αισθήματα ευφορίας και αυτοπεποίθησης (O’Neal etal. 2000).
Σε ότι αφορά την διάγνωση κατάθλιψης έχει βρεθεί ότι η συστηματική άσκηση προσφέρει θετικότερα αποτελέσματα στην διάθεση των ατόμων συγκριτικά με άτομα που ακολουθούν καθιστική ζωή. Ο τύπος των ασκήσεων που προτιμώνται σήμερα σε περιπτώσεις κατάθλιψης είναι τα αεροβικά προγράμματα άσκησης όπως περπάτημα και τζόκινκ αλλά και η αναερόβια άσκηση δείχνει να έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα. Ο συνδυασμός άσκησης και ψυχοθεραπείας προσφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα και αποτελεί την πιό ενδεικνυόμεη λύση.

Μάριος Αντωνιάδης
Ιδιοκτήτης Γυμναστηρίου
Επικοινωνία: +35799434703, 25430009